keskiviikko 12. elokuuta 2015

Tarhareissu 4.-5.8.

Tällä tarhareissulla vierailimme Valgan ja Pärnun löytöeläintarhoilla. Matkan ensimmäinen päivä vierähtikin lähinnä matkatessa kohti Valgaa, joka sijaitsee Viron eteläosassa. Ajelimme ensimmäisenä Pärnuun ja jätimme Tanjan sinne, jotta hän ehtisi viettää enemmän aikaa tarhalla, jossa hän on vieraillut säännöllisesti jo vuosikausia. Annelin kanssa jatkoimme ajelua vielä vajaan parin tunnin ajan kohti Valkaa, joka sijaitsee Latvian puolella. Olimme varanneet hotellin rajan toiselta puolelta, raja kun kulkee kaupungin halki ja hotelli sijaitsee aivan rajan tuntumassa. Saavuimme perille yhdeksän jälkeen illalla, kirjauduimme sisään ja lähdimme vielä hakemaan kaupasta hieman iltapalaa. Sitten kävimmekin jo yöpuulle, jotta jaksaisimme seuraavan päivän vierailut ja reissut uusilla voimilla!

Aamiaisen jälkeen lähdimme heti ajamaan kohti Valgan tarhaa. Siellä oli täysi tohina päällä, kun tarhan työntekijät ja vapaahetoiset siivosivat tiloja yön jäljiltä. Siellä pakkailtiin kissoja ja yksi koirakin auton kyytiin; ne pääsivät matkaamaan eläinlääkäriin sterilisaatioita varten. Purimme autosta lahjoituskuorman, josta löytyi mm. Kissa- ja koirakoulu Heiluva Hännästä saatuja laadukkaita penturuokia kissoille, paljon Hau-Haun lahjoittamia herkkuja koirille, pantoja, hihnoja, leluja, luita ja kaikkea muuta tarpeellista. Sen jälkeen olikin aika lähteä tutustumaan eläimiin.

Pentu Valgan tarhalla.
Toimistossa oli eristyksessä muutamia pentuja ja toimiston viereisessä kissatilassa pienimmät pennut emon tai varaemon kanssa. Valitettavasti sama pentutulva jatkuu kesästä toiseen ja kissanpentuja tulee tarhalle valtavia määriä. Pyrimmekin säännöllisesti, etenkin pentuaikaan, toimittamaan Valgaan Zooplussan kautta laadukkaita penturuokia.

Emo ja pienet pennut.
Seuraavaksi lähdimme tutustumaan isompien pentujen huoneeseen. Tarhalla pidetään huolta hygieniasta, jotta kissat pysyisivät terveinä. Höyrypesuri on ahkerassa käytössä ja huoneissa vieraillaan kengät muovitossuissa ja kädet desinfioituina. Pentuhuoneeseen ei saa mennä sen jälkeen, kun on vieraillut aikuisten huoneessa. Silläkin pyritään minimoimaan tarttuvien tautien siirtämistä huoneesta toiseen.

Suojatossut.

Käsidesi.
Tarhalla huolehditaan muutoinkin hyvin kissojen hyvinvoinnista. Huoneissa pidetään kissoja vain pieni määrä kerrallaan ja huoneen pistorasiassa posottaa kissoja rauhoittava haihdutin. Suuret kissalaumat aiheuttavat riskin eri sairauksien leviämiselle sekä stressaavat kissoja. Stressi taas alentaa kissojen vastustuskykyä, jolloin taudit leviävät herkemmin. Valgan tarhalla on yhteensä kolme kissahuonetta, joissa jokaisessa on oma ulkotarhansa. Yksi huoneista oli tällä kertaa emojen ja pienten pentujen käytössä (kaksi pentuetta), yksi vähän isompien pentujen ja viimeinen aikuisten kissojen käytössä.

Rauhoittava haihdutin.

Aikuisten kissojen huoneessa taisi olla noin kahdeksan kissaa; yleensä kissoja yhdessä huoneessa on 5-10. Alla olevassa kuvassa oikeassa reunassa näkyy ikkuna, josta on pääsy ulkotarhaan.

Yksi Valgan kissahuoneista.
Sonja-kissa on asunut Valgan tarhalla jo yli vuoden! Toivottavasti tämä kultakimpale löytää oman kodin pian! Sonja hieman aristelee vieraita ihmisiä, mutta lyhyen tuttavuuden jälkeen sitä saa rapsuttaa eikä pikkuneiti oikein tiedä, miten päin niitä rapsutuksia oikein ottaisi vastaan! Syliinkin Sonjan sai nostaa, vaikka se olikin vielä vähän jännittävää. Jostain syystä aikuiset naaraskissat eivät meinaa saada koteja Virosta.

Sonja nauttii.
Ehdimme nopeasti myös tervehtiä tarhan koiria, ja käytin kotia etsivän Kudin pienellä lenkillä. Kudi kävelikin mukavasti hihnan päässä ja piti erityisesti pienestä hölkkäpätkästä! Silloin se jolkotteli todella nätisti vierellä ja tuntui nauttivan hieman nopeammasta etenemistahdista. Lenkin päätteeksi Kudi sai oman luunsa, jonka se kunnon koiran tavoin piilotti kaivamaansa kuoppaan! Myös muut koirat pääsivät herkuttelemaan puruluilla.

Kudi kiittää lenkistä.
Viimeiseksi kävin vielä vilkaisemassa tarhan karanteenitiloja. Ikäväkseni sain sielläkin nähdä kissanpentuja joka nurkassa. Voi, kun ihmiset leikkauttaisivat kissansa!

Pentuja karanteenitilassa.
Valgasta lähdimme ajamaan kohti Pärnun tarhaa. Sinne saapuessamme olikin meitä iloinen näky vastassa! Nuoripari oli juuri pakkaamassa Rolf-koiraa kyytiinsä: se oli löytänyt oman kodin! Rolf oli tullut tarhalle 2014 joulukuussa, joten oli ihana nähdä sen hyppäävän iloisena autoon, uuden perheensä ja koirakaverinsa kanssa! Moikattuamme tarhan väen ja löydettyämme Tanjan suuntasimme kohti kissojen tiloja. Kävimme rapsuttelemassa ja silittelemässä kissoja eri huoneissa ja se olikin niiden mieleen! Huoneissa oli hyvä harmonia, toiset leikkivät ja toiset makoilivat. 27 asteen lämpötila taisi siirtää suurimmat leikkihalut illansuuhun.

Pärnun kissojen ulkotarha.
Piia-kissa oli kovin innoissaan edellisellä reissulla viemästämme lelusta! Aktivointilelut ovatkin erittäin tervetulleita tuliaisia niin koirille, kuin kissoillekin! Ilokseni huomasin muutama päivä myöhemmin, että Piia oli päässyt muuttamaan omaan kotiin!

Lelu käytössä!
Pärnun tarhalla on yhteensä neljä kissahuonetta, joista kahdesta löytyy ulkotarhat. Kaksi huoneista on enemmän eristykseen tarkoitettuja. Viimeisin huone on vasta valmistunut. Kahdessa vanhemmassa huoneessa asuu aikuisia kissoja, noin 5-10 kissaa/huone ja vanhemmassa pikkuhuoneessa on yleensä pentuja eristyksessä.

Yksi Pärnun kissahuoneista.

Toisen kissahuoneen ulkotarhan kulkuaukko.
Uusin huone oli otettu pentujen käyttöön. Ikävä kyllä Pärnunkin tarhalla pentuja on todella paljon. Tässä kuvassa näkyy vain pieni osa pennuista, loput olivat vielä karanteenissa.

Pentujen huone.
Käytyämme läpi kissojen tilat oli koirien vuoro! Koirilla on omat aitauksensa, jossa ne asuvat. Pärnun tarhalla käy kivasti vapaaehtoisia, jotka lenkittävät ja kouluttavat koiria.

Koirien tiloja.

Chopper lähettää terveisiä!
Koirien juoksu- ja koulutusaitaus on kovassa käytössä päivittäin. Koiria opetetaan käyttämään agility-esteitä, ne osaavat erilaisia temppuja (istu, tassu, tänne) ja niiden kanssa puuhataan paljon muutenkin! Kuumina kesäpäivinä koirat voivat päästä vaikka uintireissulle!


Koirien juoksuaitaus.
Pärnun uusi parakki esim. leikkauksesta toipuville koirille valmistuu hiljaksiin. Projektiin kerätään jatkuvasti rahaa, sillä viemäröinti- ja muut työt ovat kalliita tehdä.

Pärnun uusi parakki.
Toisinaan Pärnun tarhalle tulee kissojen ja koirien lisäksi muitakin lemmikkejä.

Linnut Pärnussa.
Pärnusta lähdimmekin ajamaan taas kohti Tallinnaa ja siitä koteihimme! Matka oli erittäin onnistunut ja tarhoilla on mukava nähdä, että eläimet voivat hyvin ja niistä huolehditaan kunnolla!

Jos haluat auttaa meitä tukemaan yhteistyötarhojemme toimintaa, voit kohdentaa apusi osallistumalla käynnissä oleviin keräyksiin, keräystilinumero FI09 5780 3820 0828 72.


  • Viron avustukset: Varat käytetään virolaisten kodittomien kissojen ja koirien hoitoon, leikkauskampanjoihin sekä tarhojen avustamiseen. Viite: 5225
  • Koiraparakki Pärnun tarhalle: Varat käytetään Pärnun tarhan koiraparakin uusimiseen.Viite: 5254
Rekku Rescue ry:lle on myönnetty keräyslupa POL-2014-10502 ajalle 1.1.2015-31.12.2016 koko maahan Ahvenanmaata lukuun ottamatta.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti