maanantai 27. huhtikuuta 2015

Koirahierojalla

Kävimme koirahieroja Hanna-Kaisa Nummelan luona kotiaetsivän Juti-koiran kanssa. Tavoitteenamme oli tutustua koirahierontaan ja saada tietää, mitä vaikutuksia hieronnalla on koiran hyvinvointiin ja milloin voi, tai kannattaa kääntyä koirahierojan puoleen. Koekoiramme Juti on beaglesekoitus, aivan normaali kotikoira, jolla ei päällisin puolin näytä olevan mitään lihasjumituksia, mutta siinäpä onkin koiranomistajan ensimmäinen sudenkuoppa; koira kätkee hyvin kipuilunsa ja vasta hieronnassa voi tulla ilmi, että koiralla onkin jokin lihas jumiutunut. Lihashuolto on tärkeää etenkin, jos koiran kanssa säännöllisesti harrastaa varsinkin fyysisiä lajeja, (kuten agility, toko ja palveluskoiralajit jne) mutta myös kotikoirat tarvitsevat lihasten hoitoa siinä missä kovasti kuntoilevat lajitoverinsa.

Jos oireita jo ilmenee, on kiire hierojalle, osteopaatille tai eläinlääkäriin, sillä silloin voi jokin lihas jo syystä tai toisesta olla jumissa. Oireina voi olla mm.
-liikkeiden rajoittuminen ja kankeus
-selän köyristäminen
-jatkuva hännän pitäminen jommalla kummalla puolella tai korostunut heiluttaminen puolelta toiselle liikkeen aikana
-peitsaus (saman puolen jalat liikkuvat samaan aikaan samaan suuntaan, kuin kamelilla)
-ontumiset
-korostunut raajojen nuoleminen
-venyttelyn puuttuminen tai jatkuva venyttely
-käytösmuutokset, jne.

Hieronnan merkitys kasvaa, jos koiralla on jokin vamma tai lihasjumi, ja silloin voi koirahierojan apua tarvita useamman kerran lyhyenkin ajan sisään. Hierontaa käytetään apuna mm. kuntoutumisessa murtumien ja venähdysten jälkeen. Koirahierojat laativat myös kuntoutussuunnitelmia koirille. Mutta hierontaa voi tarvita vaikkapa nartun steriloinnin jälkeen ilmenevissä lihasten jännitystilojen laukaisemisessa.

Monilta lihasvaivoilta kuitenkin voidaan välttyä, kun pidetään yllä koiran hyvää lihaskuntoa ja -huoltoa ja siinä hieronta on isossa ennaltaehkäisevässä osassa. Ehkäpä tärkein tieto käynniltämme koirahierojan luona onkin, että mikä tahansa koira hyötyy hieronnasta, sillä hieromalla voidaan todeta, jos jokin lihas on jumissa tai nivel on jäykkä tai löysä ennen kuin näkyviä ontumisia tai muita oireita havaitaan. Hieronta auttaa lihaksia muodostumaan kimmoisiksi, jotta ne kestävät erilaista rasitusta paremmin vaurioitumatta ja tukevat silloin myös paremmin myös niveliä ja luustoa.


Ennen hieronnan aloittamista me kävelimme, ravasimme ja laukkasimme Jutin kanssa, jotta Hanna-Kaisa voi katsoa, onko liikeradoissa poikkeavuuksia, jotka voisivat kieliä lihasten tai nivelten ongelmista. Jutilla ei mitään selkeää tässä testissä näkynyt, mutta hieronnassa todettiin, että niskalihaksissa on jumitusta, syynä todennäköisimmin hihnassa vetäminen. Lisäksi Jutilla on hieman vahvempi oikean puolen lihaksisto takapäässä, ja lihakset saisivat olla vahvemmat koko kropassa. Tähän auttaisi monipuolisessa, pehmeässä maastossa liikkuminen vapaana, eli kunnon metsälenkit, jossa saa nousta kumpareita, hyppiä puunrunkojen yli ja tallustaa sammalella omaa tahtia.


Saimme siis hyviä ohjeita ja neuvoja, joilla voimme Jutin lihaksistoa parantaa, ja mielikuvani siitä, että vain jo kipeytyneen koiran kanssa tarvitsee etsiytyä koirahierojan luokse, kumoutui täysin. Hierontaan voi tuoda minkä tahansa kokoisen, näköisen ja kuntoisen koiran, ja ns perusterveen koiran kanssa kannattaakin käydä kerran vuodessa koirahirojalla, jotta siitä tulisi yksi koiran kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin huolehtimisen rutiineista. Koiralle hieronnalla on myös henkisen hyvinvoinnin kannalta vaikutusta, sillä hieronta rauhoittaa, ja vilkkaille koirille hieronnasta voi löytyä uusi tapa rentoutua.


Muutamat poikkeukset täytyy kuitenkin muistaa. Alle vuoden ikäisiä pentuja ei yleensä hierota, sillä lihakset saavat vielä rauhassa muovautua, eikä hieronnasta tässä vaiheessa vielä ole isommin apua lihasten kehitykseen. Koska hieronta vilkastuttaa verenkiertoa ja aineenvaihduntaa, ovat jotkin lääkitykset esteitä hieronnalle (esim. kortisoni). Myöskään juoksuisia tai valeraskaana olevia narttuja ei hierota, koska hormonitasapaino on jo valmiiksi sekaisin. Perusterveelle koiralle aineenvaihdunnan vilkastuminen voi aiheuttaa hieronnan jälkeen lisääntyvää juomista ja tarpeiden tekoa, mutta nämä ovat ihan normaaleja reaktioita, ja kannattaakin pitää huolta, että vettä on saatavana, ja käyttää koiraa ulkona muutaman kerran useammin kuin normaalisti. Jokainen yksilö kuitenkin reagoi hierontaan omalla tavallaan, ja jotkut koirat voivat olla hieronnan jälkeen unisia, toiset täynnä energiaa.


Ensimmäistä kertaa hieronnassa olevat koirat usein ihmettelevät hieronnan tuomia tuntemuksia ja saattavat väännellä, käännellä ja inistä hieronnan aikana. Niin teki myös Juti, jota kummastutti varsinkin jumissa olevien niskalihasten hieronta, sillä tuntemus oli sille täysin uusi ja ehkä jopa hieman epämiellyttävä, joten Juti koitti päästä tilanteesta kierähtämälä selälleen ja vääntelehtimällä irti otteesta.

Koska koiraa ei voi hieroa kuten ihmistä, jos lihakset ovat jumissa, eikä hieronnasta saa tehdä kivuliasta kokemusta, on muutamia muita tapoja hoitaa koirien kipeitä lihaksia, kuin käsin hieronta. Jutikin sai niskalihaksiinsa laser-hoitoa, joka on kivuton, mutta tehokas tapa avata lihaksia. Laserhierontalaite on äänetön, ja se asetetaan koiran turkkia vasten kipeiden lihasten kohdalle. Hieronnan yhteydessä käytettiin matalateholaseria. Laser on tietyntaajuuksista valoa, joka saa kudoksessa aikaan aineenvaihdunnan vilkastumista. Laserissa on eri taajuuksia ja käytettävä taajuus valitaan sen mukaan mitä halutaan hoitaa. Esimerkiksi akuutteihin vammoihin käytetään eri taajuutta kuin kroonisiin jne. Laserilla on myös tulehduksia hillitsevä vaikutus, joten siitä voi olla hyötyä esimerkiksi haavojen ja tulehtuneen ihon hoidossa. Toinen aktiivisesti hieronnan tukena käyttämäni laite on TENS, joka on lihasten sähköstimulaatiota. Hoito tapahtuu iholle asetettavien elektrodien kautta. Koirilla väliaineena elektrodien ja ihon välissä käytetään geeliä. TENSin käytön isoimmat esteet ovat sydänvika ja jos koiralla on käytetty metallia kirurgisissa tomenpiteissä, esim, titaanin käyttö isoilla koirilla polven ristisidenleikkauksissa. Sekä laseria että TENSiä voidaan käyttää myös akuutteihin ja kroonisiin kiputiloihin (esim. nivelrikkokipu). Lämpö- ja kylmähoito ovat myös hyviä menetelmiä hieronnan ohessa.


Ensimmäistä hierontakertaa ei kuitenkaan pidä arastella sen takia, jos koirasi ei osaa maata hiljaa paikallaan tai jos koirasi on vilkas, äänekäs, vieraita karttava tai muuten epävarma. Koirahierojat ovat nähneet monenlaisia koiria, ja osaavat kohdata ja toimia myös arkojen, vilkkaiden tai muuten erityisten koirien kanssa. Koiraa saattaa jännittää vieraan ihmisen kohtaaminen ja kosketus, ja se saattaa täristä, inistä tai pyristellä, mutta se on aivan normaalia, eikä siitä kannata huolestua tai koittaa koiraa hyssytellä. Älä siis ennakoi koirasi käytöstä tai lisää koirasi jännitystä omallasi, vaan ole rennosti kuin kotonasi, tai kutsu koirahieroja kotiisi käymään ensimmäisellä kerralla, jos epäilet koirasi ja itsesi pärjäävän paremmin tutussa paikassa.

Kotona voi myös tehdä paljon koiran lihaskunnon eteen hierontojen välissä. Koiralle sopivia, kotonatehtäviä ”jumppaliikkeitä” on mm. ohjata koira hitaasti pyörimään oikeaan ja vasempaan namin tai lelun perässä, istuviltaan kurottaminen ylös ja vastaavasti tassujen väliin alas, sekä kurottaminen olan yli vasemmalle ja oikealle. Nämä liikkeet myös parantavat rangan liikkuvuutta, ja jos koira ei jotain näistä suostu tekemään tai kompuroi, voi koiralla ollakin jokin lihasten tai rangan ongelma. Selkälihakset ovat myös varsinkin pitkäselkäisillä koirilla tärkeässä osassa ja niitä voi kotona testata ja vahvistaa nostamalla seisovan koiran ristikkäiset jalat ylös. Jos koira seisoo huojumatta tukevasti kahdella jalalla, selkälihakset ovat hyvät, mutta jos koiran tasapaino alkaa heti pettää ja koira vaappuu, voi olla syytä vahvistaa selkälihaksia. Muita lihasten jumiutumista ennaltaehkäiseviä kotikonsteja on pitää koira pakkasella lämpöisenä, ettei lihakset jumiudu kylmästä, ja estää koiraa ryntäämästä heti portailta täyteen vauhtiin, vaan kävellä ensin reippaasti jonkun aikaa ennen kuin koira saa oikein päästä juoksemaan. Iso osa koirahierojien asiakkaista on liukastumis-, venähdys- ja törmäyspotilaita, eikä kaikkia tilanteita aina tietenkään voida välttää, mutta pääsääntöisesi hyväkuntoiset, lämpimät lihakset kestävät iskuja ja vauhdikkaita tilanteita paremmin kuin kylmät ja vähällä käytöllä olevat lihakset. Helppo tapa seurata koiran liikkeitä on myös ottaa koirasta videokuvaa, kun se kävelee, ravaa tai laukkaa, ja katsoa sitä vaikkapa yhdessä koirahierojan kanssa. Jos videoita ottaa säännöllisesti ja vertailee keskenään, voi huomata jos jokin liikerata on muuttunut, ja päästä ajoissa kiinni ongelmaan.


Koirahieronta ei siis tosiaan ole vain puudeleiden luxuspalvelu, jolla haetaan omistajalle hyvää mieltä, tai hurjasti treenavien koirien yksinoikeus, vaan aivan perustoimenpide, jolla voidaan edistää koiran terveyttä ja hyvinvointia!

Lämmin kiitos koirahieroja Hanna Kaisa Nummelalle, 
joka toimii koirahierojana yritysnimellä Toivotar. 



Teksti
Kuvat

2 kommenttia:

  1. http://chocochilinchillailua.blogspot.fi/2015/04/mystinen-paketti-osa-1.html täällä on arvonta käy osallisuu!

    VastaaPoista
  2. Kiitos mielenkiintoisesta jutusta !

    VastaaPoista