maanantai 25. elokuuta 2014

Aran kissan kesyttäminen

Rekku Rescuelle saapuu usein kissoja, jotka eivät ole kunnolla tottuneet ihmisen seuraan ja kaipaavat kesytystä. Näistä kissoista kuitenkin näkee, että ne jollain tapaa hyväksyvät ihmisen seuran eivätkä ole täysin villiintyneitä. Täysin villiintyneen kissan kesytys ja käsittely on liian vaarallista ihmiselle sekä todella stressaavaa kissalle. Usein näissä selvissä tapauksissa kaikille paras vaihtoehto on kissan päästäminen sateenkaarisillalle. Siellä kissan ei tarvitse pelätä, nähdä nälkää tai kärsiä jollain muulla tavalla.
Terttu jostain syystä rentoutui parhaiten ollessaan selällään.
Kissan kesyttäminen aloitetaan ihan vain viettämällä aikaa kissan seurassa. Sille voi lukea kirjaa, jutella mukavia, näyttää rauhoittavia signaaleja ja olla itse mieleltään rauhallinen ja ystävällinen. Rauhoittavia signaaleja ovat esimerkiksi rauhalliset liikkeet, haukottelu ja silmien siristely sekä silmien sulkeminen ja avaaminen hyvin hitaasti. Kun kissa alkaa rauhoittua, se sulkee silmiään ja siristelee sinulle takaisin. Kissojen kanssa ei siis tarvitse vältellä katsekontaktia, kunhan katseesi on rauhoittava. Kissat aistivat ihmisen olotilan todella hyvin. Jos itse pelkäät, kissa ei ala luottamaan sinuun.

Kissalle kannattaa tarjota herkkuja: niitä voi ensin heitellä lähemmäksi kissaa, sitten houkutella sitä lähestymään itseäsi ja lopulta ottamaan herkun kädestä. Jos kissaa jännittää niin paljon, että herkut eivät maistu, kannattaa ihan vaan laittaa kättä hiljalleen lähemmäs kissaa. Ensin sopivan matkan päähän ja kun kissa alkaa tottua siihen ja hieman rauhoittua, niin kättä voi siirtää hieman lähemmäs. Tätä jatketaan niin kauan, että pääsee kosketusetäisyydelle. Sitten voi varovasti rapsuttaa kissaa ja katsoa, miten se reagoi. Käsi otetaan pois kissan luota vasta siinä vaiheessa, kun se on alkanut rauhoittua. Tämä vaatii paljon aikaa, joten kiireisellä aikataululla ei kannata koittaa lähestyä kissaa.

Ruoka on myös todella hyvä kesytysväline. Kun kissa on syömässä, voi sitä varovasti silitellä ja rapsutella. Aluksi voi käden laittaa ruokakipon lähelle ja katsoa, miten kissa reagoi siihen. Tietysti kaikenlaisia äkkinäisiä liikkeitä tulee välttää. Poksuva ja hyökkivä pentu saa hyvän palkinnon siitä, jos ihminen säikähtää ja vetää kätensä pois sen luota. Tämän jälkeen samaan pisteeseen pääsy vaatii kaksi kertaa enemmän työtä.

Udin kesytystä.
Pentujen kanssa tehokkain kesytyskeino on pakkosylittäminen. Eli pennun voi kääräistä pyyhkeeseen ja vain pitää sylissä. Ensimmäisillä kerroilla pentua kannattaa pitää siinä mahdollisimman pitkään, jotta se rauhoittuu. Samalla voi varovasti rapsutella ja tarjota herkkuja kissalle. Kun kissa on rauhoittunut tarpeeksi, voi sen päästää rauhallisesti pois sylistä. Tätä kannattaa toistaa monta kertaa päivässä. Usein pennut alkavatkin tottua syliin melko pian ja alkavat jo kehrätä rapsutuksille. Huonoa käytöstä ei tulisi palkita millään tavalla (eli jos kissa rimpuilee, voi otettaan vähän tiukentaa). Hyvä käytös, eli rauhoittuminen, voidaan palkita päästämällä kissa pois tilanteesta.

Halla sylitysharjoituksissa.
Kissojen leikittäminen on todella hyvä kesytyskeino. Kissa voi hyvinkin innostua esim. huiskasta ja riehaantua leikkimään sen kanssa. Huiskan avulla kissaa voi ohjata lähemmäs ja lopulta vaikka syliin asti. Leikkiessään kissa usein unohtaa pelkonsa ihmistä kohtaan. Itse olen tehnyt niin, että leikitän kissaa hetken, silitän sitä, jatkan leikittämistä, silitän jne. Tällöin kissa tottuu kosketukseen ja saa siitä palkkioksi leikitystä.

Ihminen vielä jännitti kovasti, mutta huiskalla sai kiinnitettyä Hallan huomion muualle.
Ihan ensimmäisinä päivinä arkaa pentua on hyvä pitää mahdollisimman pienessä tilassa. Esim. koirien kevythäkit ovat hyviä tähän tarkoitukseen. Tällöin kissaan on helpompi ottaa kontaktia eikä sitä tarvitse jahdata sylittelyharjoituksia varten. Kaikenlainen jahtaaminen on hyvin pelottavaa kissalle eikä se edistä kesytystä lainkaan. Kun kissa alkaa hieman jo luottamaan sinuun, voi sen päästää häkistä pois ja jatkaa harjoituksia häkin ulkopuolella. Häkki kannattaa kuitenkin jättää huoneeseen, sillä kissa usein pitää sitä turvapaikkanaan. Häkistä päästettäessä ei kissaa kuitenkaan kannata päästää vielä koko asuntoon. Iso tila voi pelottaa kissaa ja kesytystyö voi olla hetkessä heitetty hukkaan.

Hallan ensimmäinen päivä.




Halla jo rennompana, aamuhepulin kourissa.




Jos kissa on madotettu useaan kertaan, saanut perusrokotteen sekä sille tehosteen, voi toisia kissoja käyttää kesytystyössä hyväkseen. Muistathan kuitenkin, että kissoilla on todella paljon erilaisia tarttuvia sairauksia ja riskeeraat kissojen terveyden jokaisella yhdistämiskerralla.

Aatu, Terttu ja Aaro.
Kesy kissa näyttää todella hyvin mallia aremmalle lajikumppanilleen. Usein kissan ilmeessä ja koko kropassa näkyy selkeä muutos, kun se näkee toisen kissan. Arempi kissa näkee, kuinka kesympi kaveri tulee ihmisen luokse rapsuteltavaksi tai syliin ja näyttää muutenkin kaikin puolin luottavan ihmiseen. Tämä rohkaisee arempaa kissaa todella paljon ja käytöksessä voi näkyä todella nopeita muutoksia. Harkitsethan kuitenkin tarkkaan ennen, kuin yhdistät uuden kissan omaan laumaasi. Kissa olisi hyvä eristää muista ainakin kahden viikon ajaksi, jotta sen terveydentilaa voidaan seurata tarkemmin. Eristäminen antaa myös kissoille aikaa tutustua toisiinsa hajujen ja äänien perusteella, jolloin yhdistäminen ei ole niin stressaavaa niille.


Halla tutustumassa Kerttu-kaniin.
Yhteenvetona siis kissan kesytykseen tarvitaan itselle rauhallinen mieli, paljon herkkuja ja hyvää ruokaa, leluja, rauhaa ja rakkautta. Myös kissojen rauhoittaviin signaaleihin kannattaa tutustua etukäteen. Kesyttäminen vaatii todella paljon aikaa, useamman tunnin joka päivä, sekä todella pitkän pinnan. Kesyttäminen ei ole helppoa, mutta lopulta se on todella palkitsevaa.







5 kommenttia:

  1. Heippa, millä perusteella suosittelette pakkosylittämistä kissoille? Itse näkisin sen melko huonona vaihtoehtona vastaehdollistamiseen ja systemaattiseen siedättämiseen verrattuna.

    VastaaPoista
  2. Heippa,

    Arka pentu ei välttämättä halua ottaa mitään kontaktia ihmiseen, vaan pakenee tilanteesta. Sylittämällä pystyy sille opettamaan, että siinä ei tapahdu mitään pahaa ja kun se rentoutuu, on palkkiona pois pääseminen tilanteesta. Eilen juuri syliteltiin puolivilliä reilu 4-kuukautista kissanpentua tunnin verran, jonka aikana se rentoutui jo hyvin. Tätä ennen lähestymisyritykset ovat johtaneet sähinään, huutoon ja puremis-/hyökkäysyrityksiin. Myöhemmin uusi sylityskerta johti kissan rentoutumiseen jo noin 5-10 minuutissa. Kissaa on hyvin vaikea palkita, jos se ei halua ottaa minkäänlaista kontaktia ihmiseen. Tämä ei tietenkään ole ainoa tapa olla yhteydessä kissaan, vaan sitä myös silitetään, palkitaan, leikitetään jne. Kaikkea tehdään tietysti tapauskohtaisesti.

    VastaaPoista
  3. Omakokemukseni syliharjoittelusta.
    Hankin rekkujen kautta kissan vuosia sitten joka osoittautui todella araksi ja ei vielä tänäkään päivänä ole sylikissa. Kun kissa oli minuun tottunut sen verran, että antoi koskettaa aloitin syliharjoittelun. Alkuun kun kissa tuli syömään kupilta silitin sitä muutamia kertoja. Kun tähän tottui, otin kissan syliin ja pidin siinä hetken vaikka kissa ei siitä pitänytkään. Kissa ei koe sylissä oloa miellyttäväksi vieläkään, mutta alistuu syliin joten voin sitä käsitellä ja saan sen koppaan.

    VastaaPoista
  4. Noudatin myös tuota neuvoa pakkosylittämisestä....nyt pelkään, että olen tuhonnut kissan kesyyntymisprosessin iäksi. Kyseessä oli siis alle 4kk pentu. Tilanne oli molemminpuolin kauhea enkä missään nimessä olisi mennyt sitä tekemään ilman tämän sivun ehdotusta vaikka sydämessäni tunsin sen olevan aivan väärä tekniikka. En missään nimessä suosittele!!!!

    VastaaPoista
  5. pakko sylittelylle hyvä vaihtoehto on hankkia pieni häkki(jossa mahtuu olemaan ja pyörimään) sosiaalistamista varten. kisu häkkiin, häkki esim. työpöydälle siksi aikaa kun itse siinä istut ja työskentelet, 1-2 tuntia kerrallaan. turvallisempi tapa myös tutustuttaa muihin kissoihin.

    VastaaPoista