perjantai 24. marraskuuta 2017

Kissojen leikkauspäivä Lahdessa 21.10.

Päivä valkeni kylmänä ja aurinkoisena. Meitä lähti kolme innokasta rekkulaista Helsingistä ja Vantaalta kohti Lahtea varhain aamulla. Leikkauspäivä oli Yli-Marolassa, jossa järjestetään mm. 4H-toimintaa. Aikoja oli yhteensä 16 mirrille ja 25 kollille. Vain yksi kolli ei päässyt paikalle, koska junat eivät yllättäen kulkeneet. Näin saatiin 40 kissaa leikattua yhden päivän aikana!Leikkauspäivä sujui hyvin ja aikataulut pitivät. Omistajat toivat kissat hyvissä ajoin ja hakivatkin sovitusti. Jokainen kissa oli valmis, kun omistaja saapui. Moni oli huolissaan nukutuksesta ja sen kestosta. Nukutuksessa on aina riskinsä, mutta jos kissa on terve ja siitä huolehditaan ohjeiden mukaan, ei syytä huoleen yleensä ole. Muutama kissa oli vastoin ohjeistusta saanut ruokaa ennen leikkausta ja oksensi. Tämä on kissalle vaarallista, koska se saattaa rauhoitettuna vetää oksennusta keuhkoihinsa. Leikkauspäivän aamuna olisi tärkeää painottaa myös perheen lapsille, että tänä aamuna mirri ei saa aamupalaa, vaikka kuinka mouruaa kupilla.

Jonkin verran lisätyötä teettivät kissojen mukana olleet valjaat ja pannat, jotka koitimme aina kiinnittää kissan koppaan, etteivät ne hukkuisi. Jollei kissaa saa koppaan ilman valjaita, on niiden käyttö toki ymmärrettävää. Muuten valjaat olisi leikkauspäivään tullessa parempi jättää kotiin.


Ihmiset kyselivät myös rokotuksesta ja sen voimassaolosta. Ensimmäisen rokotuksen jälkeen tehoste tulee ottaa kuukauden kuluessa. Sen jälkeen rokotteen antama suoja on vuoden voimassa, ja jatkossa se on uusittava kolmen vuoden välein. Tärkeää on hoitaa myös perheen muiden kissojen rokotukset kuntoon.

Muutamalla kissalla oli jo turvasiru, mutta kaikki muut sirutettiin ja rekisteröitiin Turvasiru.fi-palveluun. Niskaan laitettava siru auttaa, jos kissa pääsee katoamaan ja päätyy esim. löytöeläintaloon. Rekisteröidyllä sirunumerolla palvelusta löydetään omistajan yhteystiedot. Siru onkin tavallaan kissan oma henkilöllisyystodistus. Turvasirun tiedot pitää muistaa aina tarvittaessa, esim. muuton yhteydessä päivittää ajan tasalle.

Mitä nuorempana (paino vähintään 1 kg) kissan tuo leikattavaksi, sitä pienempi operaatio on ja nopeammin kissa toipuu. Tärkeintä on leikkauksen jälkeen huolehtia, että kissa saa toipua rauhassa  ja alkuvaiheessa estää esim. korkealle kiipeäminen ja kovin rajut leikit.

Leikkauksen jälkeen kissa saattaa alkaa ajan myötä lihota, joten sen ruoan laatuun ja määrään pitää kiinnittää huomiota. Hyvä keino on myös ruoan antaminen aktivointileluun annosteltuna tavallisen ruokakupin sijaan.

Kissan leikkauttamisesta on paljon muutakin hyötyä kuin säästyminen ei-toivotuilta pennuilta. Kollien merkkailu, aggressiivisuus ja karkailu vähenevät. Naaraskissoilla leikkauttaminen pienentää mm. kohtutulehdusten ja nisäkasvainten riskiä.

Leikkauta sinäkin kissasi!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti