torstai 15. lokakuuta 2015

Kissapopulaatio Uudellamaalla

Suuret kissapopulaatiot ovat ongelma ennen kaikkea maaseudulla ja harvaan asutuilla alueilla. Navetoissa, aitoissa ja piharakennuksissa elää kymmenien, jopa satojen puolivillien kissojen laumoja. Suurissa laumoissa elävät kissat kärsivät usein hoidon puutteesta ja erityisesti sisäsiittoisuuden takia monista sairauksista. Kissalaumojen kohtalo jää usein vapaaehtoisten eläinsuojelijoiden hoidettavaksi.

Elokuussa 2015 Rekku Rescue sai tiedon kissapopulaatiosta Uudellamaalla. Tarkemman kartoituksen yhteydessä selvisi, että pariskunnan pihapiirissä oli asustellut ja vieraillut kissoja jo viitisen vuotta ja kissamäärä oli tuona aikana kasvanut liki neljäänkymmeneen. Pariskunta oli hyvää tarkoittaen ruokkinut kissoja, mutta hallitsemattomasti kasvavan kissalauman elättäminen alkoi käydä työlääksi ja tyyriiksi. Näin ollen pariskunta suostui ehdottamaamme yhteistyöhön ja rekkujen aktiivit aloittivat loukutusprojektin kissojen kiinnisaamiseksi.

Paikan päällä kävi nopeasti ilmi, että suurin osa aikuisista kissoista oli villiintyneitä, eli ne eivät olleet tottuneet ihmiskontaktiin. Kissat olivat pelokkaita, eikä suurin osa antanut edes heitä ruokkineen pariskunnan koskea itseensä. Eläinsuojelutyössä on tärkeää muistaa, että tavoitteenamme on edistää eläinten fyysistä ja henkistä hyvinvointia. Joissain tilanteissa se voi tarkoittaa sitä, että armeliain vaihtoehto on villiintyneen kissan lopettaminen. Jos kissa ei ole tottunut ihmisiin, on sille todella pelottavaa ja stressaavaa joutua neljän seinän sisään ihmisen käsiteltäväksi. Näiden kissojen kohdalla päätimme toimittaa aikuiset kissat ja vanhimmat pennut väliaikaiseen hoitopaikkaan, jossa niiden käyttäytymistä ja sopeutumista ihmisen läsnäoloon ja käsittelyyn pystytään tarkkailemaan.


Ensimmäisenä päivänä saimme kiinni seitsemän kissaa (kolme aikuista ja neljä pentua), ja pariskunta luovutti mukaamme myös kaksi sisällä kasvanutta pentua. Toisena päivänä loukkuihin jäi yhdeksän kissaa (viisi aikuista ja neljä pentua). Sitä mukaa kun kissoja saatiin loukutettua pihasta, lähimetsistä ja tyhjistä ulkorakennuksista ilmestyi aina uusia tuttavuuksia. Sovimme, että pariskunta jatkaa loukutusurakkaa ja palaamme katsomaan tilannetta parin viikon päästä. Oli hienoa huomata kuinka hyvin yhteisteistyömme pariskunnan kanssa toimi. Kaikilla oli yhteinen päämäärä: kissojen elämänlaadun parantaminen. He ajattelivat kissojen parasta, vaikka pihassa pyörineistä, nimetyistä kavereista luopuminen ei selvästi ollut helppoa.Loppujen lopuksi pihapiiristä saatiin kiinni yhteensä 37 kissaa. Näistä seitsemän pentua matkasi pääkaupunkiseudulle kotihoitopaikkoihin ja lopulta viisi pennuista oli sijoittamiskelpoisia. Pariskunta halusi itse pitää neljä kissa, jotka leikkautettiin Rekku Rescuen leikkauspäivässä muutama viikko sitten. Nyt on pihan kissamäärä kohtuullinen ja mikä tärkeintä, kaikki kissat ovat leikattuja. Kissapopulaatiot ovat yleensä muutaman vapaana liikkuvan, leikkaamattoman kissan lisääntymisen seurausta. Tämän vuoksi yhdenkin kissan leikkauttamisella on suuri merkitys.

Syksyn ja talven aikana Rekku Rescue ry järjestää leikkauspäiviä eri puolella Suomea. Tapahtumissa omistajilla on mahdollista leikkauttaa kissansa edulliseen hintaan. Samalla kissa voidaan myös siruttaa ja liittää Turvasiru-palveluun. Seuraavat leikkauspäivät järjestetään


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti